top of page
Пошук
  • Фото автораShining Stone

Як правильно поставити димохід: поради від професіоналів

Оновлено: 8 бер. 2021 р.




Димар — важлива складова кожного будинку, адже саме через нього з будинку виводяться всі продукти згоряння, що відходять з системи опалення. Установку димовідвідної системи зазвичай здійснюють в процесі будівництва будинку паралельно устрою опалювального обладнання.


Цікава статистика: Україна займає верхні позиції в рейтингах кількості пожеж, друге місце за отруєннями чадним газом, після медикаментозного. Більшість нещасних випадків сталися через неякісний монтаж, некваліфіковане встановлення димаря, погане обслуговування вже встановленого димоходу.


Саме тому ми, в Shining stone рахуємо, що правильне, якісне і надійне встановлення і кваліфіковане обслуговування димовідводу — запорука вашої безпеки, безпеки дому і системи опалення і довговічності самого димоходу.


Особливу увагу потрібно звернути на наявність у виробників і монтажних компаній ліцензії, що має відповідати ДБН В.2.5-67:2013.


В документах, що визначають норми встановлення димарів вказано такі параметри:

Гирло димової труби слід розташовувати на висоті від колосникової решітки не менше ніж 5 м.
На димовому каналі печі, що працює на твердому паливі, слід передбачати шибери (засувки) з отвором не менше ніж 15 мм х 15 мм.
В шиберах чи каглах, обов’язково передбачено неможливість повного закриття, лише на 85 %, в цілях безпеки від випадкового перекриття димоходу. Але кожен димохід повинен прораховуватись індивідуально, в залежності від температури вихідних газів, теплопередачі матеріалу утеплювача, аеротіні, виду покрівлі, потужності теплогенератора.
 Діаметр димаря напряму залежить від потужності, виду теплогенератора, виду палива.

Завеликий діаметр димаря спричиняє зниження тяги за рахунок більшого тиску зовнішнього холодного повітря, тоді як замалий діаметр може спричинити задимлення приміщення, тому підбирати потрібно з урахуванням абсолютно усіх, навіть найменших дрібниць у плануванні.


Ще одна важлива характеристика димаря — самотяга.


Для досягнення самотяги потрібно підняти димохід на висоту, що спричинить різницю густини і температури газів, і чим вище газ підніметься по димарю, тим більшою буде його швидкість, що допоможе перенести точку утворення роси перенести за димохід, щоби сконденсована вода не потрапляла у систему відводу диму. Для досягнення самотяги потрібне якісне утеплення димоходу.

Матеріал виготовлення теж грає велику роль не тільки для безпеки і надійності димоходу, а і для його самотяги. Для якісного димаря потрібна гладка внутрішня поверхня, для зменшення тертя об нього газу і зниженню сажоутворення.


Тож, навіть якщо ви правильно встановили димохід, що ж спричиняє виникнення конденсату і втрату самотяги?


Найбільше проблем з тягою в димарі з'являється у міжсезоння, при температурі ≈13°С. Для уникнення проблем з самотягою, обов'язково має бути влаштований приток повітря, що дуже важливо при встановлених у домі герметичних пластикових вікнах. Приток повітря може значно покращити тягу димовідводу.

При виборі димоходу важливо звернути увагу на доступність обслуговування системи. Для пожежобезпеки, димар, час від часу, чистять від сажі і конденсату. Сажа разом з конденсатом при взаємодії утворюють карбонатну кислоту, що утворює кислотне середовище всередині і роз'їдає димар зсередини. Також сажа — дуже горючий матеріал, що, при достатній температурі в димарі, є причиною пожеж і руйнування димоходів.

13 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page